Finland 100 år - Åbo Svenska Teater gör både tillsammans och inhemskt

 

Alla de fem pjäser som ÅST sätter upp under året är skrivna av finlandssvenska pjäsförfattare. I januari hade två pjäser premiär, barnpjäsen Tuva och Ture i hemligheternas hus av Ann-Luise Bertell och komedin Den sista cigarren av Bengt Ahlfors. I september har musikdramat  Piaf - jag ångrar ingenting premiär på Stora scenen. Texten till föreställningen är skriven av Peter Snickars. Från och med augusti startas också projektet Trädets sång i skolor runt om i teaterns region. Konceptet och idén är resultatet av ett internationellt samarbete och upphovspersonerna är Camilla Hellberg och Linda Mokko. En modern version av Josef Julius Wecksells pjäs Daniel Hjort har sin premiär 11.11 på Studion.

I enhällighet med statsrådets Finland 100-tema ”TILLSAMMANS” och med uppmaningen att hitta nya och till och med oväntade samarbetspartners vill Åbo Svenska Teater under Finlands 100-årsjubileumsår vara en samhällsaktiv teater genom att delta i och ordna olika evenemang tillsammans med andra.

På kvinnodagen den 8.3 kl. 12-18 ordnade teatern och Åbo blodtjänst en blodgivning på Stora scenen. Ingång direkt till scenen skedde från Thalia, salongen var upplyst och fylld av ljuv musik ur bekanta musikaler. Målet är att få 100 donatorer under dagen uppfylldes, saldot slutade på 170 påsar blod. Blodtjänst stod för arrangemangen och serveringen, och blodtjänsts chef var utklädd till Dracula. Blomsterhandeln Tähkä delade ut rosor till alla kvinnliga donatorer.

Den 11.3 gav mentalisten Pete Poskiparta en gratis show. Biljetterna delades ut bl a via Mannerheims Barnskyddsförbund, Icehearts Åbo, Rädda Barnen rf Åbo, Turun ensi-ja turvakoti (skyddshemmet i Åbo), Röda Korset och Hope. Enkeli Group bjöd på kaffe, saft och bulle och Åbo Företagare, Analystica Oy, Teollisuuden rakentajat Oy, Disne Oy, Sofokus Oy, ABC-business Oy, Planlasse Oy, Makerspoint Oy, Parta ja Palmikko, Superanalytics, Viestintäharju och Matkatoimisto Heta stod för personalkostnaderna.

 

Den 13.5 deltog teatern i Taito Åbolands Hantverks miljökonstverk Knit ’n Tag Turku. Vi reserverade ett träd vid Aura å och har dekorerat det med stickgraffiti gjord av teaterns personal. Konstverken tas ner den 29.5.

 

 

I glasmontern mittemot Studioscenens ingång i Thalia ordnar teatern en tredelad miniutställning. På våren har temat varit 100 år av olika sorters skor. Vi har 1300 par skor i våra lager och ställde ut roliga, fantasifulla, annorlunda, vackra skor. Utställningen byter tema till sommaren och en tredje gång till hösten.

 

I augusti bär teaterns fasad stolt upp regnbågsflaggor under Pride-veckan.

Den 29.8 är det hundra dagar kvar till Finlands 100-årsdag. Vi publicerar en webbserie på teaterns webbplats och i Åbo Underrättelser där vi presenterar en arkivpärla per självständigt år, för att illustrera vad som har hänt i Finlands äldsta teaterhus åren 1917-2017.